Dyk dybere ned i operaen 'Intet'

På denne side har vi samlet lidt ekstra informationer til dig, som gerne vil dykke lidt dybere ned i forestillingen. Her finder du blandt andet handlingsreferat, beskrivelse af karaktererne, interview med komponisten, fakta om bogen som operaen er baseret på m.m.   

Hvis du ønsker at printe siden tryk ctrl + p.


Trailer


Handlingsreferat

1. akt

7.d vender – lettere modvillige – tilbage til skolen efter sommerferien. Alle har nydt ferien og fortæller om den. Men én dreng, Pierre, gør noget helt andet: Han standser op, erklærer, at intet betyder noget – og går sin vej.
Udenfor klatrer han op i et blommetræ, hvor han vil sidde og gøre intet andet end at spise blommer. For han synes, at intet er værd at gøre, sige, tænke eller vide.
De andre i klassen forsøger at få ham ned fra træet. Johan spiller en sang, som handler om, hvor meget kærligheden giver mening . Men Pierre kaster bare blommer på dem alle.
Da får Agnes idéen at samle en stor dynge mening, hvori de alle kan lægge noget, som betyder noget særligt for dem og derefter sætte ild til bunken. Det vil få alle til at græde og bevise, at Pierre tager fejl.
I et gammelt savværk samler de unge deres ofringer: Gamle tegneserier, aflagte dukker, fine sandaler og andre særlige ting lægges i dyngen af mening. Men Pierre siger om dyngen, at den er ligegyldig,  hvis de virkelig vil brænde den. Rigtigt meningsfulde er kun ofringer af meget højt elskede ting, som andre har foreslået.
Ursula foreslår, at de på skift nominerer hinanden til at ofre noget. Alle, uden undtagelse og uden undskyldninger, skal være med.
Otto må ofre sin cap, Laura sit armbånd, Hans sine solbriller og Agnes meget modvilligt sin fletning. Langsomt begynder ofringerne at ændre karakter. Intet offer er længere helligt, og Ursula må hente noget på kirkegården.

2. akt

Midt om natten på kirkegården henter Ursula med klassen som følge sin døde hund, mens Karl, som er meget troende, må ofre kirkens krucifix.
Pierre er stadig ikke berørt af kammeraternes ofringer, og da Agnes forsøger at vise ham mening i livet ved at betro ham, at hun måske er en lille smule forelsket i ham, griner han af hende og siger, at forelskelse blot er en kemisk reaktion.
Johan nominerer Ursula til at gøre det sidste, hun tør – og det gør hun sammen med Johan bag savværket.
Da de kommer tilbage, er det Johans tur til at ofre. Han tror, han må ofre sin guitar, men må erkende, at de andre ønsker sig noget endnu værre af ham.
Agnes græder, og hendes tårer får Pierre ned fra træet og ud til dyngen af mening i savværket. Men endnu engang ler Pierre af de andres ofringer, som måske nok er smukke men INTET betyder. Og han klatrer  op på dyngen og bliver en del af INTET.


Mød karaktererne

Her kan du komme lidt tættere på de centrale karakter fra forestillingen.

Agnes (Sofie Elkjær Jensen)

Pige i 7.d. Uskyldig. Følsom. Håbefuld.
Agnes er glad for livet og for at være barn.
”De ting, vi elsker allermest er dynget op i en kæmpe bunke, en stor fantastisk dynge mening”, siger Agnes.

Agnes synges af en lys damestemme, sopran.

Pierre (Mathias Hedegaard)

Dreng i 7.d. Alvorlig. Filosofisk. Af og til vittig.
Pierre tænker meget over livets mening. Alt for meget.
”Intet er værd at gøre, så jeg vil gøre ingenting”, siger Pierre.

Pierre synges af en lys herrestemme, tenor.

Johan (Daniel Carlsson)

Dreng i 7.d. Anstændig. Kunstnerisk. Tillidsfuld.
Johan vil gerne både være en god ven, som får alle med og være cool og smart med sin sang og guitar.
”Skal man opgi´ noget, når det er del af én? Vi stemmer om det!”, siger Johan.

Johan synges af en meget lys herrestemme, kontratenor.

Ursula (Johanne Højlund)

Pige i 7.d. Dramatisk. Passioneret. På vej.
Ursula er træt af at være barn.
”Hvis du måske var min ven engang, kan du ikke kende mig mere”, siger Ursula.

Ursula synges af en både lys og mørk damestemme, mezzosopran.

Karl (Jakob Vad)

Dreng i 7.d. Patriotisk. Søgende. Tror på autoriteter: voksne, nationen, Gud.
Karl er meget selvsikker udenpå og meget usikker indeni.
”Når de voksne ser det, sir de det er åndsvagt”, siger Karl.

Karl synges af en dyb herrestemme, bas.


Hør Mathias Hedegaard synge fra 'Intet' og fortælle om karakteren Pierre

Videofotograf, lyd og redigering: Jacob Nielsen/VISUAL CLASSICS


Interview med komponist og librettist

I klippet her kan du se og høre komponist David Bruce og librettist Glyn Maxwell tale om deres samarbejde og arbejdet omkring at omsætte en bog til opera.

Optagelsen stammer fra opsætningen på Glyndebourne, hvor den engelsksprogede udgave af operaen Nothing havde premiere på Glyndebourne Opera House den 25. februar 2016. Klippet er på engelsk uden undertekster. 


Om Janne Tellers bog Intet

Intet udkom i 2000 på Dansklærerforeningens Forlag. Den er trykt i et utal af oplag, udgivet i 26 lande, fast pensum i folkeskolens ældste klasser, belønnet med Kulturministeriets Børnebogspris og blevet en klassiker på ungdomsbogsmarkedet. 

I 2008 modtog Intet Le Prix Libbylit for bedste roman for børn på fransk, og i USA er romanen blevet tildelt den prestigefyldte Michael L. Printz Honor Book Award. 

Se Janne Tellers officielle hjemmeside for mere information om bogen


Interview med Janne Teller